26. juli 2012

Trening av hund.

I går og i dag har jeg truffet en for meg fremmed mann med grå elghund. Jeg var veldig nervøs for dette møte i forkant, for han hadde gått på flere hundekurs og kunne en del hundetrening selv. Og han mente at hunden var rekord dum og umulig å trene og han hadde reist i mange mange timer for å komme til meg. Han ville så gjene at jeg skulle se på hunden hans.

I går så jeg en del på hvordan de trente. Og snakket mye sammen samt prøvde å finne ut hva hunden likte og hvilke interesser den hadde.
Og i dag har vi jobbet med å trene hunden. Eieren var veldig fornøyd og så begeistra. Så det var kjempe hyggelig. Og hunden er faktisk smart. Bare vanvittig lei av treningen. Men på slutten av økten i dag var hunden helt tent på å trene, så oppmerksom og villig til å forstå.

Det er dessverre ikke alle kurs som er like gode tydeligvis.
Det er alt for lett for tidelig i treningen å sette for høye krav til hunden. Å kreve at en hund som ikke kan gå på plass og som ikke går intill eier, skal gå lengre strekk på plass uten beløning før ent jobb. Er å gå for fort fram.
Å terpe om om igjen på det som er vanskelig uten å gjøre noe som er lett innemellom knekker motet og treningsgleden for hunden. Den må hele tiden strekke seg og blir så sliten. Og minster interessen til slutt.
Man bør heller gjøre det stikk motsatte ved å trene mest ting hunden kan og litt innemellom noe nytt og vanskelig og så tilbake på det lette. Slik at det hele tiden blir belønning og den får føelesn av å lykkes.

Man må også kutte opp den nye og vanskelige i så små biter at det omtrent ikke er mulig å gjøre feil. Slik at treningen føles mosrom og lett.

Og bare gi gobiten rett i munnen hver bidige gang, er noe av det mest sterotype og kjedelige en kan gjøre, og reduserer belønningens effekten til null om en ikke er et matvrak. VARIASJON, Uforutsigbarhet, Spennende er stikkord som jeg ikke kan si tydelig nok.

Selv om elghunden likte pølse så ble han faktisk lei etter fire fem biter. Så gadd han ikke se på godbitene mer. Så særlig topp godbit var ikke pølse for den hunden, Eller at han var gått grundig lei pløse. Han hadde fått pølse til frokost før trening også. Og å gi samme type mat som en bruker i trening er ikke en god ide.

Aldri fore hunden rett før trening. Trener du på formiddagen, så trenger ikke hunden frokost.

Men stekt kjøttdeig likte han og pannekaker som jeg hadde med. Men de fikk han ikke rett i munnen. En elghund er en jakt hund, så jeg la ut flere store biter med pølse, fiskepudding og kinkebiter med snor i som jeg hadde snurret rundt trær rundt oss.
Når han forsøkte, når han viste intesse for å forstå, fikk løpe etter en godbit vi kastet. Noen ganger kappløp eier med hunden etter godbiten når den var lett å se. Andre ganger fikk hunden bruke nesen og siffe opp godbiten i gresset.  Når han var kjempe flink, fikk som belønning løpe etter gobiten i snor som vi dro inn i gressett.

Så ga vi noen godbiter rett i munnen, og så kastet vi godbit opp i luften. En annen gang løp en av oss av sted med godbiten, og gjemte den og lot han siffe seg fram til godbiten.

Noen ganger viste vi han hvor vi gjemte godbiten, men han fikk ikke gå å finne den før den hadde gått to skritt korrekt på plass.

Vi brukte også fille som hunden likte å dra i motsatt ende av eieren, som belønning. Snor i filla rundt et tre så filla stakk av og hunden etter.  Gjemte filla for hunden, og en liten kort drakamp når fillen var funnet.

Var mye jobb, men hunden var helt i den syvende himmel. Han hadde endret synet på trening fra at det var det mest kjedelige han kunne tenke seg.  i går gikk han bak bilen til eieren sin og ville ikke fram da han kjønte hen skulle trene. I dag kunne han ikke få nok.

En annen ting er at man må også legge inn kjedelige øyeblikk under treningen. Særlig når hunden ikke sammarbeider, så kutter man tvert. og lar hunden kjede seg litt. Men uansett så trenger hunder gjevnlig en hvil når en trener.
.Og da får den ikke gå rundt å snuse. Hvil betyr hvil. Det er kjempe viktig.

 Han hadde hatt hviler før, men da dro hunden han rundt om kring på kryss og tvers mens den siffet rundt. Hvil skal hunden slappe av på et sted, sammen med eier eventuelt.
Når hunden siffer rundt så bruker den hjernen, og får ikke hvilt seg, er er derfor forsatt stliten. Han får jo tenke på litt andre ting, det er så. Men best avslapping får man ved å kjede seg litt.

Drikkepauser er også kjempe viktig å ta.

Slutt helst av etter et kjempe bra forsøk, eller en godt utført øvelse. slik at hunden sitter igjen med føelsen at dette fikk jeg til. Dette var gøy. Og det er derfor lettere å ta fatt på treningen igjen. Det gjelder både når en skal ta pauser og når en avslutter for dagen. Og slutt av før hunden er sliten og mister motivasjonen. Skulle hunden alt ha blitt sliten og alt går på tverke, så be om noe hunden kan, og ikke har noe vansker med å utføre, som sitt, eller kom, eller noe i den dur, belønn og ros masse og ta pause.

Så det hele kokte ned til at det var mangel på det grunnleggende opplegget til treningen. Hunen var smart nok den. Så en god framgang bare i dag.

Så det gikk veldig bra. Er så glad for at eieren var fornøyd.

11 kommentarer:

lilleba sa...

Jeg leser og får klump i halsen !
Du burde nok holdt kurs alle steder det er mulighet for det, synes jeg.
Noen har bare så mye erfaring og innsikt i hvordan en hund tenker, og du er unik i så måte. Det har et helt Norge sett.
Moro å lese dette.
Ha en fin helg <3

Klem fra Lilleba

Petrinetrollmor sa...

Er så enig med Lilleba ! Det er så kjekt og inspirerande å lese om dine erfaringar :)

Torhild sa...

Tusen takk for kjempe koselige tilbakemeldinger Lilleba og Petrine.
Velig hyggelig å lese. Tusen tusen takk.

Susann`s blogg sa...

Du imponerer stadig Torhild med dine kunnskaper :) Må bare ta av meg hatten for deg igjen. Du er en suveren hundetrener,alle skulle hatt en hundetrener som deg :)

Anonym sa...

You are so awesome! I do not suppose I've truly read through a single thing like this before. So wonderful to discover somebody with a few original thoughts on this subject matter. Really.. thanks for starting this up. This site is one thing that's needed on the web, someone with a little originality!


my webpage :: on this site

Torhild sa...

Thanks for the praise and good words. Incredibly cozy reading. Thank you.

Anonym sa...

bookmarked!!, I love your website!

Also visit my blog post :: on this site

Anonym sa...

I'm gone to say to my little brother, that he should also pay a visit this web site on regular basis to take updated from hottest news.

My website gnc

Anonym sa...

If some one needs to be updated with most up-to-date technologies after that he must
be visit this site and be up to date daily.

my site additional reading

Anonym sa...

Very nice article, totally what I wanted to find.


Feel free to visit my web blog - genf20 plus side effects

Anonym sa...

Thank you for every other informative web site. The place else may I get that type of information written in such an ideal manner?
I have a undertaking that I am just now operating on, and I have been at the look
out for such info.

my blog post: Evolution Slimming Voucher