7. mai 2009

Dement hund

Robin har fått diagnosen dement.

Robin fikk denne diagnonsen i høst. Var på forhånd ikke klar over at hunder kunne få demens. men det viser seg at det faktisk ikke er så uvanlig.

I den anledning har jeg studert en del på den sykdommen. Nå har jeg fått tak i en broskyre om hjernealdring eller demens hos hund. Her står det faktisk at 50% av hunder på 8 år og oppover har demens. Så dette er et større og mer utbredd problem enn jeg viste om.

Demens hos hund er kjempe viktig å oppdage så tidelig som mulig. For det finnes et spesial utviklet hundefor som en kan få kjøpt som skal redusere utviklingen av demens.
Men foret vil ikke ha noen effekt om sykdommen har gått for langt.

Sitat :" De tegnene en kan se etter er: All endring av oppførsel. Forvirringvirker forfirret i kjente omgivelser Kjenner ikke i gjen mennesker eller stederMindre årvåken og planløs oppførselMindre sosialt samkvem. Hilser ikke lenger henrykt på familiemedlemmer. Ønsker ikke oppmerksomhet eller å bli klappet. Forstyrret søvnmønster. Sover mer om dagen og eller mindre om nettenvandrer, vandrer planløst rundt i huset om natten. Ikke lenger husren. Ber ikke lenger om å gå tur. Uhell skjer gjevnlig innendørs. Mister kontroll på blære og tarm. "

Det jeg så på Robin, var at han var blitt mer klengete. Og at han rett og slett blekker ut. Han kan løpe for å finne ballen. Men stopper ikke der ballen landet for å lete etter den, men bare forstsetter å løpe rett fram, helt ut i horisonten. Når han kommer tilbake er han kjempe glad for å se meg, som om jeg har vært lenge vekke fra ham.

Eller når holder på å lære inn nye ting, så kan han fått hjenombrudd og bevist at han har forstått. og er så lykkelig, og like etter begriper han ikke noe av det vi driver med. Vi står helt på bar bakke igjen. Han kan være mitt i en øvelse, og plutselig er det som han glemmer hva han skulle gjøre eller hva han holdt på med. Han klarer ikke holde konsentrasjonen over tid.
Noen ganger kan han bli helt forvirra av en så enkel beskjed som å sitte. Han skjønner at jeg vil han skal gjøre noe men vet ikke hva.

Når jeg skal sende ham inn i ruta som er en lydighetsøvelse i klasse tre og elite. Så er det en øvelse han kan. Men i blandt kan han bli helt forvirra og har faktisk prøvd å apportere konene som markerer ruta. Mens han like før utførte øvelsen helt fint. Han blekker ut og husker ikke.

Ser i grunne på mange småting at det er ting som ikke er som det skal være med gutten.Men han har også gode dager hvor han ikke har tilsynelatende noen utblekkinger og andre dager hvor han blekker ut veldig ofte. Ser den forvirringen i det han kommer til seg selv.

Håper ingen av dere som leser dette får oppleve det samme. For det er ikke noe gøy.

Men viktig å være ops på symtomene. Ser spesielt de gangene han har løpt etter ballen og bare fortsatt å løpe, uten å stanse for å finne ballen. Når han kommer tilbake til meg er han så glad. Som om jeg har vært borte lenge fra ham. Jeg vet selvsagt ikke, men kan tenke meg at når han bare forstetter å løpe så har han blekket ut, og på ett eller annet tidspunkt kommer han til seg selv og befinner seg langt borte og kan tenke meg at han blir redd og leter aktivt for å finne tilbake til meg igjen, og derav er han så lettet over å finne meg igjen at det gjenspeiler seg en gjensysglede som er litt i overkant av det normale. Han blir også nærmest min skygge i etterkant av det og vil gå hele tiden rett bak meg. Av det tolker jeg at han har blitt ordentelig skremt. Så jeg tror nok at han også er klar over at noe er galt, og at han kan være redd når det skjer.

1 kommentar:

neverkilen@gmail.com sa...

hei hei, satt og googla på demnt hund her og ramlet inn på siden her,
var flott opplyst det du hadde skrevet,
følte meg plutsleig ikke så "alene" med hunden min som er begynt og bli litt "rar" kjente igjen mye i det du skrev her som plutsleig blekker helt ut på trening, til og med når han spiser,men igår ble jeg livredd da han plutselig hoppet fra en to meter høy balkong og rett i asfalten, heldigvis så gikk det bra og han landa på beina men jeg hadde hjertet i halsen og trodde det hadde klikka helt for han ..
takker her for opplysningene, så får jeg søke videre på dette :)
mvh Anita